RSS
piątek, 05 października 2012

Składniki

  • 2 kg cielęciny bez kości
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 selera
  • 3 łyżki pikantnej musztardy np. rosyjskiej
  • 10 dag słoniny
  • sól
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka śmietany

Sposób przyrządzenia

Oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, cebulę obrać pokroić w kostkę i wymieszać z musztardą.

Masą nacieramy mięso, następnie układamy je w kamiennym garnku i przyciskamy talerzem na 2 -3 dni w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce.

Przed pieczeniem posolić i naszpikować słoninką.

Wysmarowaną masłem brytfannę wraz z mięskiem wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut na dużym ogniu później 90 minut na małym ogniu, w międzyczasie polewamy stopionym masłem i sosem z marynowania.

Przed końcem pieczenia mięso polewamy szklanką śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki

Tagi: cielęcina
08:54, ptasznik715
Link
wtorek, 02 października 2012

Składniki

  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 5 łyżek oleju + 1 łyżka oleju do wody
  • w której będą się gotować pierogi
  • wrząca woda
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 1 kg chudego twarogu
  • cynamon
  • cukier - według własnego uznania ( ja dałam około 1/3 szklanki)
  • kefir

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać olej, szczyptę soli i dodawać stopniowo wodę.

Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne.

Urwać kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek i wycinać kubkiem kółka.

Pozostałą część ciasta owinąć ściereczką.

Ser wymieszać z cukrem i szczyptą cynamonu do smaku (można dodać trochę kefiru).

Na wycięte kółka nakładać ser i zlepić brzegi.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać łyżkę oleju.

Do wrzątku wrzucić pierogi.

Jak wypłyną na powierzchnię pogotować 2 minuty i wyjąć.

Pierogi polać kefirem i posypać cynamonem

Tagi: pierogi
14:00, ptasznik715
Link
czwartek, 27 września 2012

Składniki

  • 3 gruszki
  • 30 dag brzoskwiń z puszki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka obranych i zmielonych orzechów włoskich
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • cukier

Sposób przyrządzenia

Odsączyć brzoskwinie, pokroić w kostkę.

Gruszek nie obierać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.

Owoce skropić sokiem z cytryny.

Posypać cukrem.

Lekko schłodzić.

Następnie ostrożnie wymieszać z orzechami.

Rodzynki sparzyć i odsączyć.

Wymieszać z sałatką

Tagi: sałatka
11:51, ptasznik715
Link
poniedziałek, 24 września 2012

Składniki

  • 1/2 paczki makaronu rurki
  • 1/4 małej kapusty pekińskiej
  • 1/2 pora ( biała część )
  • sos sojowy
  • 4 łyżki oleju
  • imbir mielony
  • pieprz mielony
  • cukier
  • sos słodko kwaśny chili

Sposób przyrządzenia

Kapustę pokroić w cienkie paseczki, tak samo por .

Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kapustę i por aż zmiękną .

Osobno ugotować makaron.

Odcedzić .

Kapustę doprawić sosem sojowym, pieprzem, sosem słodko-kwaśnym, cukrem i imbirem .

Włożyć do makaronu i wymieszać .

Można jeść jako danie bez mięsa a można też dodać do tego pokrojonej drobno i usmażonej na rumiano wieprzowiny, kurczaka czy ryby .

Zawsze się robi podstawę tak samo - a potem dodaje to co kto lubi i co mamy

Tagi: makaron
11:11, ptasznik715
Link
sobota, 22 września 2012

Składniki

  • 2 białka
  • 160 gram cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 140 gram kokosu

Sposób przyrządzenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, następnie łyżkę soku z cytryny i wiórki kokosowe.

Pomagając sobie dwoma łyżeczkami formować kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.

20 -25 min.

W temp.

150 stopni

Tagi: kokosanki
11:26, ptasznik715
Link
piątek, 21 września 2012

Składniki

  • 1 puszka mieszanki fasoli (jaś
  • czerwona
  • biała)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 100g szalotek marynowanych
  • natka pietruszki
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Fasolki i ciecierzycę odsączyć.

Umieścić w misce.

Pokroić szalotki w plasterki.

Dodać majonez, sól i pieprz do smaku.

Całość wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.

Przed podaniem wstawić do lodówki na pół godziny

Tagi: sałatka
14:41, ptasznik715
Link
środa, 19 września 2012

Składniki

  • 50 dag jabłek
  • 50 dag gruszek
  • 6 dag masła
  • 2 żółtka
  • 12 dag cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Sposób przyrządzenia

Owoce obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę i rozgotować na pure w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego.

Do ciepłego pure dodać 5 dkg masła i cynamon.

Resztą masła wysmarować naczynie żaroodporne i nałożyć do niego masę owocową.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru oraz szczypty soli.

Ubitą pianę położyć na warstwie pure.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez 15 -20 minut piana powinna przypiec się na złoty kolor.

Zapraszam do przygotowania.

Życzę miłego kucharzenia i Smacznego

Tagi: pianka
10:28, ptasznik715
Link
wtorek, 18 września 2012

Składniki

  • 4 porcje:
  • 1 kg kapusty
  • 30 dag kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 150 ml białego wina
  • ocet
  • sól

Sposób przyrządzenia

Cebulę pokroić w kostkę i dusić na oleju, dodać pokrojoną w paski kapustę, kawałki jabłek, sól, cukier, goździki i wino.

Gotować 8 minut, można dodać octu

Tagi: czerwona
17:59, ptasznik715
Link
piątek, 14 września 2012

Składniki

  • 80 dkg combra baraniego
  • troche oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Mięso opłukać, pokroić na małe kotlety, po 2 na osobę.

Kotlety lekko rozbić  i uformowac owalny kształt.

Natrzeć roztartym czosnkiem, pieprzem i solą oraz posmarować olejem.

Ruszt silnie rozgrzać, ułożyć na nim baranie kotlety i piec z każdej strony po 2 -3 minuty, wewnątrz powinny byc różowe

Tagi: kotlety
17:48, ptasznik715
Link
wtorek, 11 września 2012

Składniki

  • 15 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 3 jaja
  • 15 dkg bakalii
  • migdały
  • owoce
  • polewa

Sposób przyrządzenia

Jaja utrzeć z cukrem dodać mąkę gdy masa będzie jednolita i pulchna dodać drobno pokrajane i omączone bakalie po czym lekko wymieszać.

Długą formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką wlać ciasto piec w średnio gorącym piekarniku ok 60 minut można przełożyć dowolna masą oraz polać dowolną polewą i ubrać struganymi migdałami i owocami.

Smacznego

Tagi: keks
07:07, ptasznik715
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25