Blog > Komentarze do wpisu

Ratafia

Składniki

  • pol kilo śliwek
  • 30 dag gruszek
  • wiśni i malin
  • szklanka cukru
  • pol litra spirytusu

Sposób przyrządzenia

Śliwki wydrylowac, zasypać cukrem aż puszczą sok, potem zalać spirytusem.

Słoik przykryć i odstawić.

Stopniowo przez kolejny tydzień dodawać pozostałe owoce.

Po pierwszym tygodniu odczekać 4 -6 tygodni, potem nalewkę odlać.

Owoce ze spirytusu można wykorzystać do ciast

piątek, 30 grudnia 2011, ptasznik715
Tagi: ratafia

Polecane wpisy

  • Cielęcina po litewsku

    Składniki 2 kg cielęciny bez kości 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1/2 selera 3 łyżki pikantnej musztardy np. rosyjskiej 10 dag słoniny sól 1 1/2

  • Pierogi z serem i cynamonem

    Składniki ciasto: 1 kg mąki 5 łyżek oleju + 1 łyżka oleju do wody w której będą się gotować pierogi wrząca woda szczypta soli farsz: 1 kg chudego twarog

  • Sałatka brzokswiniowa

    Składniki 3 gruszki 30 dag brzoskwiń z puszki 1 łyżka rodzynek 1 łyżka obranych i zmielonych orzechów włoskich sok wyciśnięty z 1 cytryny cukier Sposób pr

  • Ratafia, czyli nalewka wieloowocowa

    Ratafia, to najkrócej mówiąc, nalewka przygotowywana przez cały sezon letni. Zaczyna się przygotowywać ratafię w czerwcu, gdy pojawiają się pierwsze owoce. Końc